Кой спечели първите Годишни награди на GEM България

img_1942

Българският офис на “Глобалния предприемачески мониторинг” (GEM) връчи първите си годишни награди. С тях бяха отличени хора, екипи или организации, които с дейността си са оказали положително въздействие върху предприемаческата екосистема в страната. В първото издание на конкурса се състезаваха 35 номинации в шест категории.

“Важно е да чуваме за хора и инициативи, които са добри примери – за да получат морaлна подкрепа и признание за вложените креативност, упоритост и усилия и да покажат, че няма невъзможни неща и всеки може да допринесе по свой начин за средата около себе си”, посочва Мира Кръстева, която е заместник-председател на GEM за България.

Наградата в категорията “Завръщане на годината”, която отличава предприемачи, преживели спад на бизнеса си или са били пред фалит, но са успели да “изплуват” отново през последната година, получи Тодор Колев. Той е съосновател и понастоящем едноличен собственик на софтуерния разработчик “Обекто”. Журито му присъди наградата, защото е “предприемач, който е съумял да стане след падането, като даде кураж и на другите, че човек не трябва да се отказва, че трябва да проявява гъвкавост и креативност, да пивотира докато достигна състояние на начална устойчивост”.

Отличието за “Медийна инициатива, която поставя във фокус добри примери” беше присъдено на конкурса “Промяната” на “Нова телевизия”, който, по думите на Мира Кръстева, е успял да сложи във фокуса на медиите предприемачеството. “Инициативната успя да привлече вниманието на масовата публика към един вид предприемачество и накара хората да впрегнат креативността си за решаване на социални, обществени и екологични проблеми”, аргументира избора Кръстева.

Като най-добра “Инициатива на неправителствена организация” през последната година GEM отличи програмата “Учебна компания” на “Junior Achievement България”, заради това, че “дава възможност на младите да направят крачка към създаването на стопанска дейност с подкрепа и резултатите са известни”. “Този труд е в името на това нашето общество да бъде наистина по-предприемчиво и по-инициативно, а това се случва, когато го правим още от малки”, каза при получаването на статуетката изпълнителният директор на JA България Милена Стойчева.

В категорията “Партньорство” организаторите търсят пример за интересно сътрудничество между организации, които са в различни сектори. Като такова през 2016 г. е отличено партньорството между Общинска фондация “Русе – град на свободния дух” и “Еконт експрес” за проекта им “Знание и растеж”, който поставя на фокус местно партньорство в сферата на подобряване на уменията на младите и на възрастните.

Призът за “Социално предприемачество” получи варненското сдружение с нестопанска цел “Български бизнес форуми”, което има дългогодишна дейност в подкрепа на местните предприемачи и организирани на събития, насочени към тях. “Дейността на една локална организация в подкрепа на млади предприемачи има осезаемо въздействие, особено на места извън София, където организациите с подобна дейност са по-малко”, посочват организаторите.

Наградата в категория “Публичен сектор” беше присъдена на екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова за работата им по проекта за предоставянето на отворени данни на държавната администрация на обществото.

“Всички кадърни хора в администрацията трябва да дават всичко от себе си с инструментите, които имат, или тези, които създават, за да създават по-добри условия за предприемачество”, казват от GEM България. Според организацията обаче служителите в публичния сектор могат с адекватната си работа да дават пример на онези, които са все още по-плахи или имат нужда да видят добър пример, за да участват, изпълнят или замислят своя дейност или инициатива.

“Правим малка промяна с това, което можем да променим. Дали има смисъл? Според мен смисълът е много голям”, заяви на церемонията началникът на политическия кабинет на вицепремиера Антон Герунов.

От GEM България връчиха и още една награда – на Progress (“Телерик”) за техния “забележителен принос за развитието на цялата предприемаческа екосистема”“Тази награда е специална с това, че създателите един стартъп от началото на века, успял да достигне световна величина, не забравят откъде са тръгнали и връщат обратно стойност в българската екосистема, чрез Академията си, чрез създаването на работни места, чрез подкрепянето на стойностни каузи и събития, участие в събития чрез лектори, както и директни инвестиции на пазара”, каза председателят на GEM България Искрен Кръстев. Според него визията на основателите, присъствието, посланията и техните ценности имат силно въздействие върху много аспекти и са модел за подражание на всеки успешен предприемач у нас.