Президентът Плевнелиев се среща с българските предприемачи на първата годишна конференция на GEM България

gembg16-cover-650x206

Президентът Росен Плевнелиев ще приветства лично успешните български предприемачи на първата годишна конференция на българския офис на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) на 3 и 4 октомври. Държавният глава ще открие втория ден на бизнес форума, който ще се проведе в софийската зала Rainbow Plaza под мотото „Предприемачество: тенденции, въздействие, растеж“ и е организиран съвместно с в. Капитал. Лекция пред участващите в събитието инвеститори, предприемачи и експерти на 4 октомври ще изнесе и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Първият ден на събитието ще бъде посветен на състоянието на българската предприемаческа екосистема, както и добрите практики от страната и чужбина. Преди обяд екипът на GEM България ще представи първия национален доклад на GEM за предприемачеството у нас, а изследователи на предприемачеството от Шотландия, Полша, Обединените арабски емирства и Нидерландия ще разкажат историите на успеха на своите страни.

В следобедната сесия ще бъдат разгледани обстойно елементите на предприемаческата екосистема, а сред лекторите и участниците в дискусиите са двама заместник-министри – на труда и социалната политика Деница Сачева и на икономиката Любен Петров, съветникът на президента по икономическите въпроси Евгени Ангелов, изпълнителният директор на Microsoft за България Петър Иванов, партньорът в адвокатската кантора Wolf Theiss Ричард Клег, както и серийни предприемачи като Васил Терзиев (Progress), Кирил Петков (ProViotic), Георги Първанов (CTeam Group), Саша Безуханова (Edit.bg) и др. В първи по рода си у нас формат “Money Talks” инвеститори ще представят своите фондове и сферите на дейност, в които биха финансирали идеи, а вечерта ще завърши с дискусия за бизнес секторите с потенциал.

На 3 октомври ще станат ясни и имената на първите носители на Годишните награди на GEM България за положително въздействие върху предприемаческата екосистема в страната. Призовете са разпределени в шест категории, като за тях се борят общо 35 номинирани личности и организации от областта на социалното предприемачество, медиите, публичния и неправителствения сектор и др.

Вторият ден на конференцията ще бъде открит от президента Плевнелиев, а веднага след неговата реч е и словото на вицепремиера Дончев. Следващият панел е посветен на създаването на политики за насърчаване на предприемачеството и в него ще вземат участие кметът на Габрово Таня Христова, Андре Калстад от програма Innovation Norway, икономистът Георги Стоев (Industry Watch), Боян Захариев от институт “Отворено общество”и др.

Последните две сесии на конференцията са посветени на Балканите като регион с много възможности за развитие и на България като дестинация, в която компаниите да инвестират за постигането на растеж. В тях ще се включат, изпълнителният директор на SAP за Югоизточна Европа Румяна Тренчева, изпълнителният директор на ЕЛАНА Финансов Холдинг Камен Колчев, Анна Ризова от Wolf Theiss и др.

Първата годишна конференция на GEM България се организира в партньорство с Капитал с подкрепата на платинения спонсор Wolf Theiss, златните спонсори Imperia Mobile, SoftGroup, Volkswagen, Imperia Online, Innovation Norway, IT Talents и Norway Grants, официалната банка на събитието UniCredit Bulbank, партньора по сигурността VIP Security, хостинг партньора SuperHosting, както и на минерална вода Pure-H2O и с медийното партньорство на Дарик радио, сп. твоят БИЗНЕС, сп. ENTERPRISE, Терминал 3, NewTrend, Social Evo, Успелите.бг, MySuccess.bg, PixelMedia и NewBusiness.bg. Спонсори на първия Годишен доклад на GEM за състоянието на предприемачеството 2015-2016 в България са Progress, JEREMIE България и Innovation Norway. PRoPR Агенция е PR партньор на конференцията.

Всичко за първата годишна конференцията на GEM България, както и пълната програма на събитието, можете да видите на www.2016.gemorg.bg.

pastedgraphic-2